'Ik zocht thema's die er toe doen,

thema's waarover we niet écht met elkaar in gesprek gaan.'

 

In 2013 publiceerde ik het non-fictie boek 'Kinderloos - Tien vrouwen delen hun verhaal'.
Het boek werd een jaar later vertaald in het Engels. 

 

Over het boek

Bijna één op de vijf Nederlandse vrouwen is kinderloos en dat aantal neemt toe. In ‘Kinderloos’ vertellen tien (on)bewust kinderloze vrouwen, van 32 tot 85 jaar, waarom zij geen kinderen kregen en wat het voor hen betekent kinderloos te zijn.

Esther wist al op jonge leeftijd dat zij geen kinderen wilde. 'Op mijn vierentwintigste liet ik me steriliseren.' Tjanga probeerde kinderen te krijgen met ivf, maar stopte de behandelingen. 'We wilden niet die streep over waar geen kinderen meer 'wilt', maar 'moet' krijgen.' Anne beschouwt de kinderen van haar man als haar eigen kinderen, maar haar omgeving denkt daar anders over.

Volgens onderzoek neemt het aantal kinderloze vrouwen in Nederland toe. Van de vrouwen geboren tussen ’45 en ‘50 bleef 15% kinderloos, tegen bijna 20% van de vrouwen geboren in de jaren 60.

Harriët van Wetten laat in haar boek tien (on)bewust kinderloze vrouwen aan het woord. Hun leeftijd varieert van 32 tot 85 jaar. Dat aan kinderloosheid vaak diepere redenen en betekenissen ten grondslag liggen dan we doorgaans veronderstellen, wordt in dit boek meer dan duidelijk. ‘Kinderloos’ vertelt het verhaal achter het verhaal. Aangrijpend, verhelderend en verrassend.

Harriët van Wetten (1964), zelf kinderloos, bekleedde ruim 20 jaar verschillende functies in de geestelijke gezondheidszorg. Sinds 2011 woont zij in Frankrijk. ‘Kinderloos’ is haar debuut.

 

Het boek is te verkrijgen in paperback of e-book, en te bestellen via bol.com: