'Je boekenkeuze zegt misschien meer over je dan wat je doet.'


Mijn top drie

Omdat er te veel mooiste boeken zijn en ik sowieso al moeilijk kan kiezen, beperk ik me tot de Nederlandstalige boeken en geef ik hier een willekeurige top drie:

1. De avond is ongemak van Marieke Lucas Rijneveld is denk ik wel het mooiste boek dat ik de laatste jaren gelezen heb. Het doet zeer, schuurt en kruipt onder je huid.

2. Het hele leven van Bart Moeyaert is een dun boekje met dikke woorden, aldus mijn zeventienjarige kleinzoon. Na bijna elke zin moet je even pauzeren om tot je door te laten dringen wat er precies geschreven staat. Want dat doet Moeyaert: je stil laten staan bij kleine woorden met grote betekenis. Daar kan ik jaloers op zijn.

3. Cirkel in het gras van Oek de Jong wil ik noemen om te laten zien hoe boeken richting kunnen geven aan iemands leven, althans aan dat van mij. De eerste 'serieuze' boeken die ik las na Wipneus en Pim, De dolle tweeling, en De bouquetreeks, leerden mij dat er nog zo veel meer in het leven bestond. Ik heb het over de boeken van Hannes Meinkema, Connie Palmen, Remco Campert, en ga zo maar door. Via hun boeken reisde ik naar levens die ik niet kende, spannende levens, andere levens. Ik leerde dat je als vrouw bijvoorbeeld meer kon doen dan thuisblijven om voor je kinderen te zorgen. En ik weet nog dat ik na het lezen van Cirkel in het gras, ik was ergens vooraan in de twintig, mezelf voornam dat ik rond mijn veertigste in het buitenland wilde wonen en werken, en dat dan in een groen leren jasje, net zoals de vrouwelijke hoofdpersoon uit het boek. Het groene jasje draag ik niet meer, maar dat hangt nog wel steeds boven in de kast, in ons huis in Frankrijk.

 

2011- heden
Sinds 2011 woon ik samen met mijn man in Zuid Frankrijk waar wij twee vakantiewoningen verhuren, en waar ik actief ben als gemeenteraadslid. Daarnaast schrijf ik en begeleid ik mensen die daar ook van houden. 

In 2013 publiceerde ik het non-fictieboek Kinderloos - Tien vrouwen delen hun verhaal. Een paar jaar later schreef ik in dezelfde serie nog een boek, nu met de titel Over seks gesproken - Tien vrouwen delen hun verhaal.
Destijds had ik het plan om een hele serie van dit soort boeken te schrijven, maar dat is er niet van gekomen. Ik wilde schrijven zonder verplichting, zonder de impliciete belofte van een publicatie, en dat is wat ik ben gaan doen en waarvoor ik elke dag weer zin heb om op te staan. 

Na de eerste schrijfcursussen met Wim Daniëls, bij ons in de Dordogne, kwamen de vragen voor schrijf- en manuscriptbegeleiding vanzelf op mijn pad. 

1985 - 2011
Ruim 20 jaar werkte ik in de Geestelijke Gezondheidszorg, waar ik mezelf voornamelijk bezighield met de kwaliteitsverbetering van de zorg. Het schrijven van beleidsnota's was een van mijn taken. 

 

1983 - 1984 
Nadat ik het tweede jaar van de opleiding voor lerares Nederlands had afgerond, besloot ik met de opleiding te stoppen. Mijn enthousiasme voor de taal was groot, het overbrengen ervan op scholieren minder. Ik was negentien, misschien nog te jong voor dit vak. De liefde voor de taal, de literatuur en onze Nederlandse schrijvers is gebleven.