'Boeken laten sporen na.'

 

Nederlandse Literatuur
Omdat ik denk dat iemands boekenkeuze misschien wel meer over iemand zegt dan wat hij of zij doet, noem ik hier eerst enkele Nederlandstalige auteurs van boeken die op mij veel indruk maakten:
Marieke Lucas Rijneveld, Griet op de Beeck, Lise Spit, Connie Palmen, Hannes Meinkema, Thomas Rosenboom, Arthur Japin, Tommy Wieringa, Oek de Jong, Remco Campert, Harry Mulish, Joost Zwagerman, A.F.Th. van der Heijden, en Bart Moeyaert met 'Het hele leven', een dun boek met dikke woorden, aldus mijn zeventienjarige kleinzoon met wie ik dit boek samen las. Na bijna elke alinea laat de schrijver je even pauzeren om door te laten dringen wat er precies geschreven staat. Want dat doet Moeyaert: je stil laten staan bij kleine woorden met grote betekenis. Daar kan ik jaloers op zijn.

Ook 'Cirkel in het gras' van Oek de Jong mag ik niet onbesproken laten. Na het lezen van dit boek, ik was eenentwintig, nam ik mezelf namelijk voor om rond mijn veertigste in het buitenland te zullen wonen en werken, en dat dan in een groen leren jasje, net zoals de vrouwelijke hoofdpersoon uit het boek. 
Het groene jasje draag ik niet meer, maar dat hangt nog wel steeds boven in de kast, hier in ons huis in Frankrijk.

 

2011- heden
Sinds 2011 woon ik samen met mijn man in Zuid Frankrijk waar wij twee vakantiewoningen verhuren, en waar ik als gemeenteraadslid een bijdrage mag leveren aan misschien wel het mooiste dorpje van dit land: Besse. 
Daarnaast schrijf ik en begeleid ik  mensen die daar ook van houden. 

In 2013 publiceerde ik het non-fictieboek 'Kinderloos - Tien vrouwen delen hun verhaal'. Een paar jaar later schreef ik in dezelfde serie nog een boek, nu met de titel 'Over seks gesproken - Tien vrouwen delen hun verhaal'.
Destijds had ik het plan om een hele serie van dit soort boeken te schrijven, maar dat is er niet van gekomen. Ik wilde schrijven zonder verplichting, zonder de impliciete belofte van een publicatie, en dat is wat ik ben gaan doen en waarvoor ik elke dag weer zin heb om op te staan. 

Na de eerste schrijfcursussen met Wim Daniëls, hier bij ons in de Dordogne, kwamen de vragen voor schrijf- en manuscriptbegeleiding vanzelf op mijn pad. 

1985 - 2011
Ruim 20 jaar werkte ik in de Geestelijke Gezondheidszorg, waar ik mezelf voornamelijk bezighield met de kwaliteitsverbetering van de zorg. Het schrijven van beleidsnota's was een van mijn taken. 

 

1983 - 1984 
Nadat ik het tweede jaar van de opleiding voor lerares Nederlands had afgerond, besloot ik met de opleiding te stoppen. Mijn enthousiasme voor onze taal overbrengen op scholieren, wilde in die tijd niet zo lukken. Ik was negentien, misschien nog te jong voor dit vak. De liefde voor de taal, de literatuur en onze Nederlandse schrijvers is gebleven.